از اتاق برنامهریزی تا ارزبری خودرو
اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور امروز در گزارشهای اقتصادی خود، به موضوعات مختلفی اعم از تغییر در ساختار اتاق برنامهریزی سازمان برنامه و بودجه، تاوان حاکمیت تورم بالا، حل ناترازی نظام بانکی، ارزیابی و بررسی تیم اقتصادی پیشنهادی دولت چهاردهم، تشدید خاموشیها در کشور و ارزبری خودروسازی پرداخته بودند.
روزنامه هممیهن در گزارشی با عنوان «تغییر در ساختار اتاق برنامهریزی» مدعی شده است که بر اساس برخی شنیدهها پس از عزل و نصبهای اخیر در سازمان برنامه و بودجه قرار است که تعدادی از دانشآموختگان دانشگاه شریف به جمع برنامه نویسان اضافه شوند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی با عنوان «مسیر حل ناترازی نظام بانکی» نوشت: «در دهه اخیر، ناترازی نظام بانکی ایران به یکی از مهمترین موضوعات مورد بحث کارشناسان تبدیل شده است. این مسئله هنوز بهطور کامل تحلیل نشده و در نمایشگاه بینالمللی صنعت مالی، با حضور صاحبنظران مطرح شد. مشکلات ناشی از ناترازی، شامل تورم، دشواری در اعطای تسهیلات و شکاف بین عملکرد و انتظارات بانکها مورد بررسی قرار گرفت. یکی از دلایل ناترازی، تحریمها و ناترازیهای تحمیلی از سوی دولت است.»
روزنامه اعتماد در گزارش اقتصادی خود تحت عنوان «تاوان تکانههای ارزی و تورم بالا»، مدعی شده است که تعرفههای واردات در ایران به پایینترین سطح دو دهه اخیر رسیده است. این گزارش بیان دارد: «از نیمه دهه ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۴، جهان شاهد کاهش شدید تعرفهها بود، اما در دو دهه اخیر، تغییرات تعرفهای جهانی کم بوده و بسیاری از کشورها تعرفههای خود را ثابت نگه داشتهاند. در ایران نیز، برخلاف روند جهانی، تعرفهها به دلیل تغییرات نرخ ارز و نه به دلیل سیاستهای آزادسازی، کاهش یافته است.»
«سکانداران اقتصاد» عنوان گزارش روزنامه شرق بود که به بررسی گزینههای پیشنهادی برای وزارتخانههای اقتصادی پرداخته و نوشته است: «مسعود پزشکیان، رئیسجمهور منتخب، گزینههای پیشنهادی خود برای وزارتخانههای اقتصادی دولت چهاردهم را به مجلس شورای اسلامی معرفی کرده است. این انتخابها واکنشهای متنوعی را به همراه داشته است. برخی این گزینهها را افرادی قابل قبول توصیف کردهاند و برخی دیگر آنها را سالمند و فاقد قدرت تأثیرگذاری کافی دانستهاند.»
روزنامه وطن امروز در گزارشی تحت عنوان «وزرای اقتصادی متخصص هستند؟» و روزنامه فرهیختگان در گزارش با عنوان «در جستوجوی توازن و هماهنگی» به ارزیابی تیم اقتصادی پیشنهادی دولت چهاردهم پرداختهاند.
«تشدید مشقت خاموشیها با خاموشی زبان وزارت نیرو!» عنوان گزارش روزنامه جوان بود. این گزارش بیان دارد: «در هفتههای اخیر، قطعیهای مکرر و بدون برنامه برق در سراسر کشور، از جمله تهران، مشکلات متعددی را برای مردم، کسبوکارها و ادارات ایجاد کرده است. این قطعیها که به سه تا چهار ساعت در روز میرسد، باعث اختلال در زندگی روزمره، کاهش کارایی در ادارات، آسیب به دستگاههای الکترونیکی و حتی قطع یا کاهش شدید فشار آب در برخی مناطق شده است. وزارت نیرو بهرغم انتقادات گسترده، همچنان مدعی است که این قطعیها برنامهریزیشده نیستند و به دلیل مشکلات فنی ناشی از گرمای شدید هوا رخ میدهند. این در حالی است که عدم اطلاعرسانی دقیق درباره زمان و مکان قطعی برق، سردرگمی و نارضایتی عمومی را به دنبال داشته است.»
روزنامه خراسان در گزاری با عنوان «خودروسازی رکورددار بیشترین ارزبری در صنایع» نوشت: «گزارش اخیر بانک مرکزی نشان میدهد که از ابتدای سال تا ۱۷ مرداد، صنایع خودروسازی و حمل و نقل بیشترین سهم را در دریافت ارز نیمایی با نرخ بیش از ۴۰ هزار تومان داشتهاند. این صنایع به تنهایی ۳.۲ میلیارد دلار ارز دریافت کردهاند که نشاندهنده وابستگی شدید این بخشها به واردات قطعات و تجهیزات است، علیرغم اینکه این صنایع ادعای تولید داخلی دارند.»